vitaminbrister

D-vitaminbrist är orsaken till engelska sjukan (rakitis), som karaktäriseras av en otillräcklig upplagring av kalcium och fosfor i benstommen. Hos barn blir benstommen mjuk och böjlig, fontanellen sluter sig mycket långsamt och barnets huvud blir större än normalt. Barnet blir hjulbent eller kobent, revbenen degenereras och bröstkorgen sjunker in. Tänderna kommer sent och utvecklas dåligt. Bäckenet deformeras. Engelska sjukan har varit känd sedan 1600-talet. Ytterligare följder av D-vitaminbrist är kramper, energiförlust, tandlossning, närsynthet, nervositet, lättretlighet, trötthet, snabb puls.

Vid brist kan svår blodbrist, perniciös anemi, trötthet samt retlighet uppstå. Med intag av en allsidig kost finns hos friska individer ingen risk att brist skall uppstå. Det avgörande för upptaget är glykoproteinet intrinsic factor som bildas av parietalcellerna i magsäcken hos friska personer och som är nödvändigt för att man i ileum ska ta till sig vitamin B12. Däremot kan brist uppstå hos långvariga veganer, som varken äter kött, fisk, mjölk eller äggprodukter, vilka alla är rika på vitaminet. B12-brist förekommer främst hos veganer och äldre människor, vilka uppmanas att ta B12-tillskott. Hos äldre beror låga vitaminhalter ofta inte på otillräckligt intag utan på att möjligheten till upptag av vitaminet sjunker med åldern. Vitamin B12 lagras normalt i levern. Lagret är inte särskilt stort då det är ett vattenlösligt vitamin men behovet av B12 är mycket litet och det kan därför dröja många år utan tillskott innan ev bristsymptom visar sig. De nivåer som rekommenderas ligger lite i överkant av behovet och gravida kvinnor behöver därför inte ta något tillskott. Ammande kvinnor rekommenderas däremot att göra detta.

Jag då som både har b och d vitaminbrist.. suck... det börjar göra sig påminnt, känns det som idag iallfall..
Ibland undrar jag verkligen om tabletterna fungerar.. idag känns det inte så men å andra sidan så missade jag två  dagar i veckan.. dumt.. fasen vad irriterad jag är på mig själv..not good.. de två översta styckena är tagna ur wikipedia, finns mkt bättre sidor som verkligen beskriver det hela mkt bättre...  en bra sida är bvitaminbrist.se, där kan man läsa symptomen som finns och det känns väl som att jag har dom flesta av dom just idag iallfall.. älsklingen vill att jag ska ringa läkaren men jag vill kolla ett litet tag till bara och se om det inte var för att jag glömde två tabletter i veckan.. fast å andra sidan så ska mitt värde vara på visserligen bara precis över gränsen men ändå.. då borde ju jag inte bli såhär slut.. och sen är jag ju ute med hunden minst en timme om dagen så solljuset får jag ju, ska dock prova och börja äta mera mat med mkt b-vitamin i från och med idag.

RSS 2.0